Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Firmaları
Son dönemlerde gündemde sıklıkla karşılaştığımız elektrikli araçlar pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Özellikle benzin fiyatlarında meydana gelen artış durumu bireylerin pek çoğunu fiyat olarak daha avantajlı olan elektrikli araçlara yöneltmiş durumda. Diğer bir yandan fosil yakıtların dünyanın sisteminde yarattığı kötü yönlü etki birçok otomobil firmasının da bu sektöre yönelmesine neden oldu. Günümüzde bilindik araba firmaları incelendiğinde pek çoğunun bu konuda çalışmalar yürüttüğü görülmekte. Öte yandan pek çok devlet de elektrikli araçlar konusunda çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Ülkemizde kurulmuş olan ve çalışmalarına hız kesmeden devam eden TOGG firması bunlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Elektrikli araç üretimlerine hız verilmesi devamında sektörün gelişmesinde de öncü rol oynuyor. Bu bağlamda elektrikli araç şarj istasyonu firmaları araçların batarya gücünün sağlanmasında hizmet vermekte. Reşarj bu firmalar arasında yer alan öncü şirketlerden bir tanesi. Müşterilerine uygun fiyatlı profesyonel çözümler sunarak pek çok lokasyonda araç şarj imkânı sağlıyor.
Elektrikli Araçların Ortaya Çıkış Süreci
Elektrikli araçların ortaya çıkış süreci 19. Yüzyıla dayanmakta. O dönemlerde kullanılmaya başlanan elektrikli araçlar fosil yakıtlı araçlardan daha popüler durumdaydı. Ancak araç menzillerinin yeterince uzun olmaması ve o döneme göre maliyetli olması fosil yakıtlı araçlara dönüşe neden oldu. Elektrikli araçların ilk çıktığı dönemlerdeki tasarımları, menzilleri ve maliyetleri göz önüne alındığında fosil yakıtlı araçlara oranla daha dezavantajlı olduğu görülmekteydi. Ancak değişen şartlar ve gelişen teknoloji nedeniyle bu durum günümüzde tersine dönmüş durumda. Geçmiş dönemlerde elektrikli araçların sonunu getiren firmalar dahil olmak üzere pek çok firma elektrikli araç geliştirilmelerine ve üretimlerine hız vermiş durumda. Bunun başlıca sebepleri arasında günümüzde elektrikli araçların menzilinin artmış olması, çevre dostu olması ve daha az maliyetle ulaşılabilir olması yer almakta. Bu tip araçların kullanımının artması beraberinde elektrikli şarj istasyonu kurulmasını zorunlu kılmıştır. Elektrikli araç şarj istasyonları arasında yer alan Reşarj müşterilerine uygun çözümleri kalite standartlarına ve yönetmeliklerine uygun şekilde sunmaktadır.
Elektrikli Araç Şarj Çeşitleri
Elektrikli araç şarj tipleri elektrikli araç kullanıcılarının merak ettiği bir başka konudur. AC ve DC şarj olarak iki farklı şarj türü karşımıza çıkmaktadır. Pek çok elektrikli araç kullanıcı iki şarj türü arasındaki farkı merak etmektedir.
Bu soruya yanıt vermek için temel olarak AC ve DC akımlar nedir sorularını yanıtlamak gerekmekte. DC akım doğru akım olarak adlandırdığımız akım türüdür. Depolayıcı batarya elemanlarında elektrik akımı çeşitli teknik nedenler dolayısıyla DC akım olarak depolanmaktadır. AC akım ise alternatif akım olarak adlandırdığımız akım türüdür. Evlerimizde, iş yerlerinde ya da santrallerde kullanılan akım tipidir. Ancak bazı cihazlarda AC akım kullanılamaz. Bu nedenle AC akımı DC akıma dönüştürmek gereklidir.
AC şarj istasyonları araçları 22 kWh ile şarj olabilmektedir. Bazı araçlarda bu durum 43 kW’ye çıkabilmektedir. Ancak bu noktada şarj süresini belirleyen esas unsur araçların şarj kapasiteleridir. Örneğin araç şarj kapasitesi 3.7 kW kullandığınız şarj istasyonu 22 kWh olsa bile araç kapasitesi 3.7 kW olduğu için 3.7 kW’lik akımla şarj işlemi gerçekleştirilir.
DC akımlarda ise şarj işlemi direkt olarak bataryaya uygulanır. Ancak istasyonlarda akım AC şeklinde depolanır. Bu nedenden dolayı DC akıma çevrilme işlemi uygulanır. DC akımda bataryaya direkt olarak güç sağlanabildiği için daha hızlı şarj olanağı sunar. Türkiye elektrikli araç şarj istasyonu firmaları arasında yer alan Reşarj hem DC hem de AC şarj istasyonlarıyla alakalı uygun çözümler sunmaktadır.