Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?
Elektrikli arabaların sayısı günden güne artış göstermekte. Yakın gelecekte artık fosil yakıtlar yerine tamamen elektrikli araçların kullanılması gündemde. Pek çok araç firması da bu yönde çalışmalar yürütmekte. Başta TESLA ve Ford olmak üzere popüler firmaların büyük kısmı elektrikli araç tasarımlarına öncelik vermekte. Diğer bir yandan devletlerde daha az maliyetli olması ve çevreye kötü etkilerinin en azami düzeyde olması gibi nedenlerle elektrikli araç yatırımına öncelik sağlamakta. Ülkemizde kurulmuş olan TOGG firması bu bağlamda en güzel örnekler arasında yer alıyor. Bu tarz çalışmaların hız kazanması beraberinde elektrikli araba nasıl şarj edilir sorusunun yanıtını da ortaya çıkarmakta. Ülkemizde ve dünyadaki pek çok kullanıcı elektrikli araç kullanımına geçmiş durumda. Şarj ücretlerinin fosil yakıt ücretlerine oranla çok düşük olması ve batarya ömrünün araç ömürlerinden bile uzun süreli olması bu durumun başındaki en büyük etkenlerden. Günden güne gelişmekte ve daha geniş kapsamlı bir hal almakta olan elektrikli arabalar yakın gelecekte fosil yakıtlı araçların da yerini alacak. Reşarj bu süreç içerisinde gerçekleştirdiği çalışmalarla profesyonel hizmetler sağlamakta. Geniş kapsamlı bir ağa yayılmış olan elektrikli şarj istasyonları bu anlamda güzel örnekler teşkil ediyor.
Elektrikli Araba Şarj İstasyonları
Elektrikli araba şarj istasyonları elektrikli motorlarla çalışan arabaların sayısının artmasıyla beraber artış gösterdi. Türkiye’de geniş bir haritaya yayılan şarj istasyonları 81 ilin tamamında bulunuyor ve aktif olarak kullanılıyor. Tüketici ve çevre dostu kaynak sağlaması elektrikli araçların tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer alıyor. Elektrikli şarj istasyonlarıysa bu araçların batarya dolum işlemlerini gerçekleştirmekte. Batarya dolum işlemleri için ise iki farklı şarj tipi bulunmaktadır. Bunları AC ve DC şarj olarak ikiye ayırabilmekteyiz. DC şarj doğrudan araçlara uygulanabilen şarj türü olarak bilinir ve 30 dakikalık bir sürede bataryayı doldurmaya sağlar. AC şarj ise doğrudan araç bataryasına uygulanamaz. Bu nedenle şarj dolum süresi 2-3 saat aralığında gerçekleşebilmektedir. Ancak araçların şarj süresi şarj türünün yanı sıra aracın batarya kapasitesiyle de ilgili bir durumdur. Bu nedenle bahsedilen süreler ortalama baz alınarak verilmiştir. Elektrikli araçların nasıl şarj edileceği ise merak edilen bir başka unsurdur. Bu araçların şarj edilebilmesi için 220 V ev elektriği ya da 400 V trifaze sanayi prizleri yeterlidir. Ancak araç şarj işlemleri gerçekleştirilirken araç bataryasının zarar görmesi ya da kullanım ömrünün kısalmasının engellenmesi gerekmektedir. Bu nedenle AC ya da DC şarj tipi fark etmeksizin bataryaya uygun güç verilmekte ve batarya dolmaya yakın verilen güç azaltılmaktadır. Bu durum en bariz şekilde DC şarj tipinde görülebilir. DC şarj tipinde bataryanın %80 oranında dolum süresiyle kalan %20’lik oranın dolum süresi çok yakındır.
Elektrikli Araba Evde Şarj Edilebilir Mi?
Elektrikli araba şarj edilebilir mi sorusu pek çok elektrikli araç kullanıcısının merak ettiği noktalar arasında bulunmakta. Bu sorunun yanıtına ise rahatlıkla evet yanıtı verilebilir. Elektriğin bulunduğu neredeyse her ortamda uygun şartlar sağlandığı takdirde elektrikli araçların şarj edilmesi mümkündür. Elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulabileceği yerleriyse şu şekilde sıralayabiliriz:
- Evlerde ya da ortak kullanım alanına sahip toplu sitelerde,
- Herhangi bir işyerinde,
- Alışveriş merkezlerinde,
- Şehirlerarası yol güzergahlarında,
- Şehir içinde belirlenen konumlarda,
Resarj size özel lokasyonlara ya da belirli güzergahlara elektrikli şarj istasyonu kurulumu gerçekleştirmekte. Kurulum işlemleri tamamen yönetmeliklere uygun şekilde yapılmaktadır. Bu bağlamda alt yapı için uygun koşullar sağlanmaktadır.